PRACOWNIA ZAPACHOWEJ JAKOŚCI POWIETRZA

ODORY w nr. 2/2010 "Ochrona powietrza i problemy odpadów" 09.08.2010 15:24

W najnowszym – drugim numerze kwartalnika „Ochrona powietrza i problemy odpadów” ukazał się artykuł Małgorzaty Friedrich i Joanny Kośmider (ZUT w Szczecinie) pt.  „Oszacowanie wskaźnika emisji zapachowej. Przykład tuczu świń”.

Bardzo dziękujemy grupie studentów, którzy uczestniczyli w dwutygodniowych pomiarach emisji zapachowej z fermy, gromadząc interesujący zbiór danych doświadczalnych.

Artykuł polecamy specjalistom, którzy opracowują raporty o oddziaływaniu nowych ferm na środowisko (prognozy uciążliwości).

Artykuły związane:

Friedrich M., Kośmider J.: Weryfikacja prognozy zapachowej uciążliwości. Przykład fermy trzody chlewnej, Ochrona Powietrza i Problemy Odpadów nr 4, 128-136, 2009 (abstract)

Bojarska M., Kośmider J.: Obiektywna ocena subiektywnie odczuwanej uciążliwości zapachowej na przykładzie produkcji oleju rzepakowego, Ochrona Powietrza i Problemy Odpadów nr 3, 69-79, 2009 (abstract)


W tym samym numerze czasopisma zamieszczono artykuł Moniki Wierzbińskiej (Akademia Techniczno-Humanistyczna Bielsko-Biała) pt. Zastosowanie metody biofiltracji do dezodoryzacji gazów odlotowych przy wykorzystaniu złóż włóknistych. Cz. I. Wprowadzenie do procesu biofiltracji”.

Zainteresowanie Autorki procesami biofiltracji jest w pełni zrozumiałe!

Mamy nadzieję, że przegląd piśmiennictwa dotyczącego podstaw i historii biofiltracji zostanie wkrótce uzupełniony o informacje najnowsze – opisy konstrukcji nowoczesnych instalacji do biofiltracji, ich porównawczą ocenę (zakres zastosowań) oraz informacje o wynikach olfaktometrycznych oznaczeń skuteczności dezodoryzacji różnego rodzaju strumieni gazów odlotowych (jeden z przykładów dot. biofiltracji w kompostowni odpadów komunalnych: Junga R., Sosialuk M.: Oceny skuteczności dezodoryzacji. Redukcja stężenia zapachowego w biofiltrzeOchrona Powietrza i Problemy Odpadów 2007, nr 5, s. 130-142).

Uwaga

W artykule Moniki Wierzbińskiej zostały użyte nieaktualne symbole wielkości i jednostek miar z dziedziny olfaktometrii – niezgodne  z PN-EN 13725 (patrz - Minivademecum olfaktometrii/Najważniejsze pojęcia i symbole (format:  pdf, rozmiar:  272 kB),  Kośmider J., Krajewska B.: Normalizacja olfaktometrii dynamicznej. Podstawowe pojęcia i jednostki miarNormalizacja 2005, nr 1, s. 15-22)