Oznaczanie stężenia zapachowego metodą rozcieńczeń dynamicznych
i wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera
W Mobilnym Laboratorium Olfaktometrii Uczestnicy Seminarium mogli brać udział w:
- zespołowych pomiarach stężenia zapachowego, wykonywanych z użyciem olfaktometru dynamicznego TO7 (zdjęcie w środku); badana próbka - powietrze o zapachu mięty,
- określaniu zależności intensywności zapachu (S) od stopnia rozcieńczenia próbki czystym powietrzem (Z):
S = S0 - k log Z (prawo Webera-Fechnera).
Wyznaczano współczynnik Webera-Fechnera (k) dla zapachu kwasu octowego (S0 - zapach 10% octu) stosując werbalną skalę intensywności zapachu (S = 0 - niewyczuwalny, S = 1 - słaby, S = 2 - wyraźny, S = 3 - mocny); próbkę wyjściową rozcieńczano z użyciem olfaktometru dynamicznego Stroehlein.
Tablica informacyjna
(format: jpg, rozmiar: 857 kB)
Dodatkowe materiały informacyjne
Ulotki:
OLFAKTOMETRIA (ODORYMETRIA). Najważniejsze pojęcia i symbole (format: pdf, rozmiar: 65 kB)
KONTROLA WRAŻLIWOŚCI WĘCHU. Sprawdzanie zgodności z kryteriami selekcji do zespołów (format: pdf, rozmiar: 85 kB)
SPRAWNOŚĆ LABORATORIUM. Kryteria i kontrola (format: pdf, rozmiar: 75 kB)
OZNACZANIE cod Z UŻYCIEM OLFAKTOMETRU DYNAMICZNEGO (format: pdf, rozmiar: 385 kB)
OCENY INTENSYWNOŚCI ZAPACHU (format: pdf, rozmiar: 63 kB)
OZNACZANIE (cod [ou/m3]) i EMISJI ( (format: pdf, rozmiar: 311 kB)qod [ou/s]) M (format: pdf, rozmiar: 311 kB)ETODĄ EKSTRAPOLACYJNĄ (format: pdf, rozmiar: 311 kB)
Materiały wykładowe
J. Kośmider:
fileadmin/pliki/odory/obrazki_ODOURS93/Tabl_inf_st_6.jpg (format: jpg, rozmiar: 857 kB)